Alpakka

Alpakka er en av verdens fineste fibre, det har blitt populært de siste årene til håndarbeider, og erstattes mer og mer av  ull bruk i strikkeplagg. 

HVA ER ALPAKKA
Alpakka er ikke som ull og er heller ikke ull, Alpakka er hår fra dyret alpakka som lever og gresser i høyslettene i mellomamerika (Peru, Bolivia og Chile), Disse landene ligger på en høyde mellom 3000-5000 moh og temperaturen kan varierer med rundt 30 grader fra varme til kulde i døgnet.ALPAKKA ER VARMERE ENN ULL
Alpakkahårene er hule, derfor isolerer de spesielt godt, selv når det blir fuktig er alpakkaplaggene varme. Det er 4 ganger varmere enn vanlig saueull.

ALLERGIVENNLIG og HELSEVENNLIG
Alpakka inneholder ikke lanolin, og kan derfor brukes av mange som er allergiske mot ull, og er et godt alternativ til de som sliter med eksemhud. Alpakka er også kjempemykt og behagelig mot huden og er så og si kløfri. Alpakkaplagg er også bra for reumatiske plager. For folk med leddsmerter og leddgikt har bruk av alpakka vist seg å ha en helsefremmende effekt.

BAKTERIEHEMMENDE
Alpakka er også bakteriehemmende pga sitt innhold av svovel. I alpakka finner en store mengder naturlig svovel noe som gjør plagg i alpakka i stor grad selvrensende, svovelen motvirker også dårlig lukt. Så det er supert til f.eks sokker.

RØYTING
Alpakkagarnet kan dessverre ha en tendens til å røyte litt, i skrivende stund har jeg ikke kommet over noen råd som fungerer på dette. Har hørt at hvis en legger strikkeplagget i fryseren og rister det godt etterpå skal gjøre en bedring. Mye av overskuddsfibrene forsvinner under strikkingen, men dessverre så er røyting i alpakka noe en må leve med. Fordi alpakka har så mange andre pluss-sider med seg så vil jeg iallefall fortsette å bruke alpakka i mine strikkeplagg.SLITESTYRKE
Når alpakkaplagg blir våte så reduserer en slitestyrken. Til plagg som sokker som lett kan slites hull i kan det være lurt å få blandet inn noe forsterkningstråder i silke eller nylon på de mest utsatte stedene.STELL/VASK AV ALPAKKA
Innholdet av naturlig svovel gjør det til at plaggene blir nesten selvrensende. Hyppig vask kan redusere svovelinnholdet. Isteden for å vaske plagget så ofte kan en henge de til lufting. Når du skal vaske alpakka så bruk et fint ullprogram i maskinen på 30 grader i milo, og UTEN skyllemiddel. Tørkes flatt, og bør ikke dampes da dette kan ødelegge strukturen. Nystrikkede alpakkaplagg kan ofte være litt bulkete, da fukter du det lett og legger det flatt strekker litt her og der og lar det ligge i den formen du ønsker til det er tørt.
Ikke heng plagget på kleshenger da siger det noe som forresten gjelder alle strikkeplagg.

Lurer du på om du kan tove alpakka? - så er svaret ja!

Steller du ditt alpakkaplagg rett vil du ha glede av et plagg i årevis.

Alpakka - Alpacka

Legg gjerne igjen en kommentar under med dine erfaringer og/eller tips og råd ved bruk av alpakka!


Ingen kommentarer

Drevet av Blogger.