Ullvask

Vask av ulltøy er egentlig ikke noe stort problem bare en følger vaskeanvisningen. Det er også viktig å bruke et ullvaskemiddel f.eks Milo eller Gallesåpe som inneholder lite enzymer og blekemidler, som igjen kan ødelegge de fine ullfibrene. Videre er det også viktig å tenke på den mekaniske bevegelsen under vask, ull reagerer på bevegelse og kan derfor krympe eller toves.

Men aller først - Ullltøy er naturlig selvrensende og trenger dermed ikke vaskes så ofte som vanlig tøy, noen ganger kan det også være nok å henge det ut til lufting.

Vask av ull
Ullvask bør vaskes i miloMye av det som er laget i ull sverger mange å vaske i vanlig håndvaks på ca 30 grader. Men her skal en også være litt obs, en håndvask kan være mer skadelig for ullvasken enn en skånsom maskinvask på 30 grader. Når vi vakser for hånd beveger og gnikker vi som oftest mye på det som vaskes dette er slettes ikke bra for ullfibrene som lett kan ødelegges og/eller toves.

Et skånsomt ullprogram finnes på de fleste vaksemaskiner i dag og det kan ofte være det aller beste å velge når en skal vake ullplagg. Du får mindre bevegelse enn ved håndvaske og til slutt får du også en sentrifuge uten å måtte stå og vri på ulltøyet.

Redigering 20 mars 2014: Tv2 har testet milo vs annen vask, og kommet fram til at ull tar ikke skade av annet vaskemiddel. Les om testen her

Sentrifugereing av ullplagg
Når en har vasket et ullplagg lønner det seg å legge det i sentrifugen slik at ullen blir mest mulig fri for vann når den skal tørkes. Sentrifugen fører ikke til at ullplagg toves. For under sentrifugen så ligger plaggene helt stille og får dermed ingen beveglese på seg.

Jeg sverger ennå til at nyvasket og sentrifugevått tøy skal tørkes liggende for å ikke miste sin fasong.
 
Nå viser også nyere forskning også at ull godt kan vaskes i kokende vann, dette har jeg ikke prøvd meg på ennå, men høres interessant ut. Når en skal vaske ulla med kokende vann må en også passe på at en ikke beveger den for mye for det er da det kan starte krympeprossessen.  Her må en visst la alt ligge i ro. Slik vask på høy temperatur skader også fargen litt så vær obs på hva som blir vasket på denne måten.
Hvordan vakemidler blir påvirket av varmen vet jeg ikke. Men kan tenke meg at det kan være en ide hvis en skal fjerne flekker osv.

Galltvål
Fjerning av flekker på ulltøy
Fjærn overlødig søl først og ikke la tøyet ligge i skittentøyskurven og tørke, angrip flekken så raskt som mulig. Fukt plagget under lunkent vann, gni på Gallesåpe  og la det virke i 15 min. Skyll godt og vask ullplagget på 30 grader, eventuelt håndvask.

Gallesåpe kan kjøpes hos clas ohlsson.


Ingen kommentarer

Drevet av Blogger.